Száz százalékos a betakarítás

Múlt vasárnap, a nyár eddigi legkegyetlenebb napján a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács megrendezte az aratóünnepi fesztivált Babatpusztán. A szakadó esőben is elfogyott 110 tombolajegy, s ez pontosan kijelöli eddigi teljesítményünket. Ebből kihoztuk a maximumot.

A fesztiválon készül képekért ide kattintson!



Miért jött létre a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács?
A G7 önkéntes és egyenrangú partnerek összefogása; társadalmi hálózat, afféle közös platform, amely sokféle érdekű szereplőt tömörít, sok véleményt magában foglal és megjeleníti a közös helyi közösségi és környezeti értékeket helyi élelmiszer témában. Célja egy önellátó helyi termelők és fogyasztók közvetlen és szoros kapcsolatán alapuló élelmiszer-rendszer kialakítása, hogy kevesebb környezeti terheléssel juthassunk friss és egészséges élelmiszerhez Gödöllő környékén. Meghatározó vonása a minőség iránti elkötelezettség, így az élelmiszer minőség ellenőrzésének kifejlesztése egy hosszútávon fenntartható közösségi intézményen keresztül, helyi minősítési rendszer kiépítésével.

A fesztiválon készül képekért ide kattintson!
A kisléptékű, lokalizált élelmiszer rendszerekben a fogyasztó lakóhelyéhez minél közelebb, minél környezetkímélőbb módon állítják elő az értékes, egészséges és biztonságos élelmet. Ezzel megőrzik a vidéki környezetet, csökkentik a szállítással járó környezetterhelést (légszennyezés és üzemanyag-használat), sok helyi embernek biztosítanak megélhetést.


Miért van minderre szükség Gödöllő környékén?
  • A mezőgazdálkodás az egész világon bajban van, a gazdálkodók felhagynak a gazdálkodással, vidéki térségek kiürülnek. A hazai agráriumban sincs sikeres ágazat, megállíthatatlannak tűnő értékvesztés zajlik. A helyi élelmiszer rendszerek a helyreállítás céljával a mezőgazdálkodás és az élelmiszer fogyasztás közösségi értékkel telített szocioökonómiai modelljét alakították ki. E rendszer minden oldalán előnyöket hoz létre: a fogyasztó részvételi lehetőséget, betekintést kap a gazdálkodásba, a gazda biztos piacot, finanszírozást és jövedelmet szerez.
  • A globalizált élelmiszergazdaság és -kereskedelem minden korábbinál páratlanabb módon növekszik, bolygónyi léptékre növelve a távolságot termelő és fogyasztó között. Az iparszerű mezőgazdaság, az agribusiness áll a növekvő széndioxid-kibocsátás mögött éppúgy mint a kisgazdaságok alacsony jövedelmezősége mögött. Mindezek negatív hatásait csökkentik a kisléptékű helyi élelmiszer rendszerek.
  • Mindennapi életünk részévé vált rengeteg kockázat, amelyet mind az élelmiszeren keresztül tapasztalunk meg: cukorbetegség, elhízás és rossz táplálkozási szokások, bizonytalanságok az élelmiszer eredete miatt. A környezeti károk, a kétségbeejtő humán-egészségügyi hatások és a minőségi problémák egyik kézenfekvő megoldása a helyi élelmiszer rendszer kialakítása.
A fesztiválon készül képekért ide kattintson!

Hogyan lehet egy ilyen hálózatot kialakítani?

Európai tapasztalatok szerint egy helyi élelmiszerrendszer megerősödésének alapfeltétele, hogy kiemelt figyelmet fordítson a környezetkímélő és társadalmilag fenntartható, részvételi elvű élelmiszer hálózat fejlesztésére. A közösségi részvétel a termelői-fogyasztói közösség alapfeltétele. Az élelmiszerlánc lerövidítésének fő érdeme, hogy csökkenti a mentális, szociális távolságot is a termelő és a fogyasztó között. A helyi élelmiszer rendszerek ezért segítik a kistermelőket a közvetlen értékesítés csatornáinak, infrastruktúrájának kialakításában. Ugyanakkor segítik a fogyasztókat is, hogy a helyi közösség minden tagjának asztalára jó minőségű, egészséges élelmiszer kerüljön.

Számítunk a részvételére, csatlakozzon a G7-hez, keressen minket!
Hamarosan olyan nyilvános beszélgetéseket hirdetünk meg, ahol jó hangulatú rendezvények keretében bárki elmondhatja, hogy mit tekint Gödöllő térségében megoldandó élelmiszer problémának. A rendezvények szervezésében várjuk a segítséget, az önkéntes és informális felajánlásokat. Csatlakozókra van szükségünk!

Akik nélkül nem jöhetett volna létre az aratóünnep:
  • GAK Nonprofit Közhasznú Kft
  • Kertészeti tanüzem
  • Babatvölgyi Biokertészet Tanüzem
  • Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet
  • ESSRG Környezeti Társadalomkutatók
  • SZIE HÖK
  • GATE Zöld Klub Egyesület
  • GreenDependent Egyesület
  • Nyitott Kert Alapítvány
  • Gödölye Szövetkezet
  • Szederfa Otthon
  • Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány
  • Solier Cafe
  • helyi civilszervezetek, önkéntesek

Ajánlat:
Normális, természetes, szükségszerű?
A teljes értékű konyha
A biotermesztésű zöldségek egészségügyi előnyeiről
Kenyérreceptek az aratás kezdőnapján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése