Kenyérreceptek az aratás kezdőnapján

Július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján kezdődött évszázadokon át az aratás. Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ! - amint e népi mondás is jelezte az aratás eszközeit ideje előszedni. Az aratási és kenyérsütési munkálatok teljes folyamatát a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács három hét múlva egy Aratóünnepi fesztiválon mutatja be Babatpusztán. Végigkísérjük a kenyér útját a földtől az asztalig.: lesz aratási, cséplési bemutató, őrlés, dagasztás és kenyérsütés. Amíg elkészülünk a végleges programmal, jöjjön néhány teljes értékű kenyér alaprecept - Kisa Judit jóvoltából.



“Feles” kenyér recept

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos víz, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg fehér búzaliszt, 2-3 csapott teáskanál só, 1 kávéskanál köménymag, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag, bármilyen olajos mag 4 evőkanál mennyiségben, 3-4 dl víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

Az élesztőt fél dl langyos vízben feloldjuk (Egy kanál segítségével jól összekeverjük a morzsolt élesztőt a vízzel). Dagasztó tálba tesszük a lisztet, a sót, a köménymagot, az olajos magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. (Célszerű a kimért langyos vízből fél dl-t tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kiolajozott formába tesszük (pl. őzgerinc) ahol 20 percet kelesztjük.

Sütési idő: hideg sütőben kezdve 15 perc közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 180- 200ºC), 15 perc magas hőfokon (gáz: 8-as fokozat, villany: 240ºC), majd ismét 15 perc közepes hőfok.

Ötlet: Ha cipót készítünk, akkor előmelegítjük a sütőt 220ºC-ra. A második dagasztás után egy kerek vagy hosszúkás, konyharuhával kibélelt, enyhén kilisztezett, nagyobb edénybe tesszük a tésztát, hogy 2-2, 5-szeresére tudjon dagadni. Kelesztési ideje 40-45 perc. A megkelt tésztát sütőlapra borítjuk, vághatunk rajta 1-2 mélyedést, és az előmelegített sütőbe tolva, egyenletes hőmérsékleten a sütési ideje 40-45 perc.



Kipróbált kenyérrecept

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2-3 teáskanál só, 1 kávéskanál köménymag, 2evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag, bármilyen olajos mag 4 evőkanál mennyiségben, 3-4 dl víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben feloldjuk. (Egy kanál segítségével jól összekeverjük a morzsolt élesztőt a vízzel). Dagasztó tálba tesszük a lisztet, a sót, a köménymagot, az olajos magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. (Célszerű a kimért langyos vízből 0,5 dl-t tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Kb. ½ órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kiolajozott formába tesszük (pl. őzgerinc) ahol 20 percet kelesztjük.

Sütési idő: hideg sütőben kezdve 15 perc közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200ºC), 15 perc magas hőfokon (gáz: 8-as fokozat, villany: 240ºC), majd ismét 15 perc közepes hőfok.

Ötlet: Ha cipót készítünk, akkor előmelegítjük a sütőt 220ºC-ra. A második dagasztás után egy kerek vagy hosszúkás, konyharuhával kibélelt, enyhén kilisztezett, nagyobb edénybe tesszük a tésztát, hogy 2-2, 5-szeresére tudjon dagadni. Kelesztési ideje 40-45 perc. A megkelt tésztát sütőlapra borítjuk, vághatunk rajta 1-2 mélyedést, és az előmelegített sütőbe tolva, egyenletes hőmérsékleten a sütési ideje 40-45 perc.


Rozmaringos lepénykenyér - Foccacia

Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt, 3 dkg élesztő, 2 csapott kiskanál só, 3-4 dl langyos víz, 1-1,5 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 1 szál rozmaring

A liszthez adjuk a sót, az apróra vágott rozmaring leveleket. Az élesztőt 1 dl langyos vízben feloldjuk, ezt is a liszthez öntjük. Folyamatosan vizet adagolva, kellemesen lágy tésztát dagasztunk, majd összegyúrjuk még 4 evőkanál olajjal is. 30-40 percig letakarva pihentetjük. Átdagasztjuk, majd egy nagyobb kiolajozott tepsibe nyomkodjuk, 2 evőkanálnyi olajjal átcsorgatjuk. 25-30 perc kelesztés után 200°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.



Rozsos kiflik, zsemlék

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő,30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 csapott teáskanál só, 2 evőkanál tökmag, 2 evőkanál napraforgómag, bármilyen olajos mag 4 evőkanál mennyiségben, 3-4 dl víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj

Az élesztőt fél dl langyos vízben feloldjuk (Egy kanál segítségével jól összekeverjük a morzsolt élesztőt a vízzel). Dagasztó tálba tesszük a liszteket, a sót, a magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. (Célszerű a kimért langyos vízből fél dl-t tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Fél órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kifliket, vagy zsemléket formázva, kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, még 20 percig kelesztjük.

Sütési idő: hideg sütőben kezdve 10 perc közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 180-200ºC), 10 perc magas hőfokon (gáz: 8-as fokozat, villany: 240ºC), majd ismét 10 perc közepes hőfok.

Érdekesség: A kelesztéshez használt élesztő egysejtű gomba, mely meleg, párás helyen gyorsan szaporodik, s ekkor széndioxidot termel. Minél nagyobb sikértartalma (azaz fehérje tartalma) van a lisztnek, annál lyukacsosabb, lazább kenyeret tudunk belőle sütni, mert ez a fehérje a hozzákevert víztől megduzzad, és rugalmassá válik, magába fogja a széndioxidot. Ez a magyarázata annak, hogy a rozslisztből, mivel rossz és kevés a sikértartalma nehéz, sűrű szerkezetű kenyér lesz, ezért célszerű teljes kiőrlésű búzaliszttel keverni.
Sütés után a kenyér steril, az élesztő gomba elpusztul az általa fejlesztett gáz elillan, a fehérje szál megszilárdul, ez a lyukacs.


Fűszeres rozskenyér

Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 csapott teáskanál só, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg Feta sajt, 2 teáskanál szárított fűszer (rozmaring, borsikafű, majoránna, bazsalikom vegyesen); 1 gerezd aprított fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma vagy 10 cm póréhagyma aprítva, 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 3-4 dl víz

Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben feloldjuk (a morzsolt élesztőt egy kanál segítségével elkeverjük a langyos vízben). A dagasztó tálba beletesszük a liszteket, a sót, a fűszereket, az apróra vágott hagymákat, a felkockázott sajtot, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. (Célszerű a kimért langyos vízből tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Kb.30 percen át langyos helyen, kelesztjük, majd átgyúrjuk, és kiolajozott formába tesszük, ahol 20 percet kelesztjük. Kenyérformába téve a sütési idő hideg sütőben kezdve 15 perc közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok), 15 perc magas hőfokon (gáz: 8-as fokozat, villany: 240 Celsius fok), majd ismét 15 perc közepes hőfok.

Ötlet: Ha zsemlét, kiflit sütünk, akkor hideg sütőben kezdve a sütési idők 5 perccel rövidebbek. Ha cipót készítünk, akkor előmelegítjük a sütőt 220ºC-ra. A második dagasztás után egy kerek vagy hosszúkás, konyharuhával kibélelt, enyhén kilisztezett, nagyobb edénybe tesszük a tésztát, hogy 2-2, 5-szeresére tudjon dagadni. Kelesztési ideje 40-45 perc. A megkelt tésztát sütőlapra borítjuk, vághatunk rajta 1-2 mélyedést, és az előmelegített sütőbe tolva, egyenletes hőmérsékleten a sütési ideje 40-45 perc.


További receptek és kenyérsütési tippek Kisa Judit és Somogyi Gyöngyi www.teljesertekuetelek.hu honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése