Aratóünnepi fesztivál Babatpusztán

2010. július 25-én Aratóünnepet tartunk Babatpusztán, ahol biotermelőket, helyi termelőket, kereskedőket és fogyasztókat várunk.

A fesztivál szervezője a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7), amely a Nyitott Kert Alapítvány korábbi jól sikerült fesztiváljainak tapasztalatára építve egész napos családi programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény egyik fő attrakciója az aratási bemutató lesz, amely során a biokert fél hektáros búzatábláját hagyományos kaszás, és régi gépes technológiákkal learatják. A gépek működtetését a gödöllői Mezőgazdasági Eszköz-és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum munkatársai mutatják be.Tervezett programok:
  • Kedvezményes bio- és helyiélelmiszer vásár
  • Hagyományos őrlési és kenyérsütési bemutató
  • Földművelési bemutató lovakkal
  • Moldvai táncház, koncertek
  • Science Café: előadások a bio és helyi gazdálkodás, a táplálkozáskultúra, a helyi gazdaság, a helyi pénzek témakörében
  • Hungarikum baromfitermékek, régi magyar baromfifajták bemutatója
  • Ételben az egészség: vegán főzőiskola
  • Helyi élelmiszer termékbemutatók, kóstolás
  • Bio és helyi termék tombola
  • Gyerekprogramok, kézműves játékok

A fesztivál 1000 Ft-os felnőtt, és 500 Ft-os gyermek belépővel látogatható, ami magában foglal egy (vegetariánus vagy nem vegetariánus) bioebédet. A rendezvény technikai támogatója a Gödöllői Agrárközpont Közhasznú Társaság. A lebonyolítást a GATE Zöld Klub Egyesület, a GreenDependent Egyesület és helyi civilszervezetek önkéntesei segítik.

A fesztiválon bemutatkozik a nemrégiben alakult Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács. A G7 tagjai termelők, kereskedők, fogyasztókat képviselő civil szervezetek, egyetemi kutatók és vendéglátósok. A hálózatépítő kezdeményezés az élelmiszerlánc minden pontján a helyi, egészséges élelmiszerek termelésének, feldolgozásának, kereskedelmének serkentését, az egészséges életmód megismertetését tűzte ki célul Gödöllő térségében.

A G7 tevékenysége az alábbi főcsapások mentén indult el:

Alapanyag: az alapanyag termelési és minőségbiztosítási munkacsoport elsősorban a Kertészeti tanüzem, a Babatvölgyi Biokertészet Tanüzem, a Gödöllői Agrárközpont Közhasznú Társaság, a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Környezeti Társadalomkutató csoport és a Solier Café bázisán alakult. Fő feladata egy helyi termelői adatbázis összeállítása, a szezonálisan helyi szinten elérhető árualap illesztése a helyi fogyasztói igényekkel, minőségbiztosítási rendszer bevezetése.

Marketing: a marketing és logisztikai munkacsoport a Nyitott Kert Alapítvány küldetését viszi tovább, és korábbi tevékenységére építve programszervezéssel és marketingkommunikációval foglalkozik.

Táplálkozáskultúra fejlesztése: A témába vágó tudományos kutatások népszerűsítése, és a helyi közétkeztetés minőségének javítása.

A G7 tervei szerint rendszeresen szervez termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolatát ápoló rendezvényeket, térségi szintű fesztiválokat és termelői piacokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése