A teljes értékű konyha

Jelenleg Magyarországon egy átlagos módon táplálkozó ember szervezete is az élettani szükségleténél bővebb energia, zsiradék, cukor, só és fehérje bevitellel kénytelen megküzdeni. E küzdelem ugyanakkor a kevesebb rost, létfontosságú enzim, vitamin és ásványi anyag bevitel mellett számos civilizációs betegség (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás) kialakulásának kockázatát hozza magával.

Mitől lesz minőségében és arányaiban kiegyensúlyzott, teljes értékű táplálkozásunk? Hogyan kerülhető el az élelmiszerek túlzott megmunkálása, a finomított élelmiszerek (fehér liszt, finomított cukor, étolaj), valamint adalékanyagok használata? Hogyan ehetjük magunkat egészségesre? – erről mesélt legutóbbi vegetáriánus borvacsoránk vendég előadója Kisa Judit, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának terápiás dietetikusa.






Kétheti reggeli-, ebéd-, vacsora-összeállításokkal és menüsorokkal is segíti táplálkozástudományi oldalról megalapozni a helyes étrendet Kisa Judit és Somogyi Gyöngyi könyve, amelyből alább Paradicsomos céklaleves, Brokkolikrém-leves, Kusz-kusz saláta, Sárgarépás tészta vajban pirítot magokkal, Csokis-mogyorós keksz receptet adunk ízelítőként:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése