A jó minőségű táplálkozás érdekközössége



Legutóbbi vega kérdőívünkre 68 érvényes válasz érkezett, s valóban az egészséges táplálkozás hívei töltötték ki, akik leggyakrabban nyers ételt fogyasztanak. A helyi termék rendszer kialakítása szempontjából a tendencia biztató: zöldség-gyümölcs beszerzésüket döntően (négyötöd részben) piacon, kétharmad részben helyi üzletben intézik. Minden ötödik közvetlenül a termelőtől is vásárol, minden harmadik pedig saját kertjéből, saját termelésből szerzi be élelmét. Ötből négy követi a szezonális kínálatot zöldség-gyümölcs beszerzésnél.

A további informálás szükségességét támasztja alá, hogy míg a bioélelmiszer és a szabadföldi termelés fogalmát a legtöbben egyértelműen meg tudják határozni, minden harmadik válaszadó bevallottan nem tudja meghatározni a primőr élelmiszer, fele a reform, natúr, kétharmada az ökoélelmiszer fogalmát.

Bioélelmiszer alatt egyébként döntően szintetikus vegyszerek és műtrágyák felhasználása nélkül termelt élelmiszert értenek. Háromból két ember számára a vegyszermaradványoktól való mentesség és a környezetkímélő termelés jelenti a bio minőséget. A válaszadók fele szerint a bioélelmiszer fogalma Európai Uniós szabvány szerint ellenőrzött és tanúsított élelmiszert, egyharmada szerint biztonságos illetve ízletesebb ételt jelent.

A válaszadók kétharmada jelenleg is bioélelmiszer vásárló; nem meglepő, ha a legtöbben éppenséggel a beszerzési forrásokról, termelők elérhetőségéről olvasnának még többet szívesen. A bioélelmiszerek előnyei közül a leggyakrabban az egészséghez kapcsolódó előnyöket említik, vagyis hogy „nem mérgezzük vele magunkat”.

A biotermesztésű zöldségek egészségügyi előnyeit Dr Varga Adrienne mutatta be a borvacsora fogásai között.

Zöldség-Gyümölcs-Solier 2010 május VA

Zöldségféléink közül a legmagasabb nitrát felhalmozó képességgel a fejes saláta, spenót, retek, kínai kel, póréhagyma, karalábé, petrezselyem zöldje rendelkezik. Közepes nitrát felhalmozó a zeller, a sárgarépa, a káposzta, a burgonya, és a karfiol. Az alacsony nitrát felhalmozók: paradicsom, paprika, uborka, dinnye, borsó. A zöldségek nitráttartalma egyébként évszakonként is változó: a téli hónapokban nagyobb, mint a nyári hónapokban. Viszont az ökológiai termesztésből származó zöldségmintákban rendre kisebb a nitrát koncentráció.

A növényi metabolizmus másodlagos termékei, a fitovegyületek antioxidáns, antikarcinogén, immunerősítő hatása miatt az egészség megőrzésében játszanak elsőrendű szerepet - főleg a szabadgyökök miatt kialakuló betegségek megelőzésében. A bio- és nem bio (konvencionális) zöldségek-gyümölcsök fitovegyület-tartalmát összehasonlítva a bio javára 10 és 50 százalékkal jobb eredményt mértek a konvencionálishoz képest. Ezt az eredményt támasztotta alá a fogások között elvégzett sárgarépa nitrát teszt is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése