Normális, természetes, szükségszerű?


Szinte kivétel nélkül úgy neveltek minket, hogy húst enni normális, természetes és szükségszerű.


A vega programindító vacsorával azonban nem az volt a célunk, hogy táplálkozási- vagy életviteli formákkal kapcsolatban bárkit jobb belátásra bírjunk. Viszont szeretnénk elültetni a gondolatot, hogy mennyire jó egy csak zöldségekből, a vegan táplálkozás szempontjai alapján kialakított vacsora. Normális, természetes és szükségszerű.


A programindító vacsorán a fő kérdések felvetésére kerülhetett sor: egyre jobban látjuk, mi izgatja egészség-és környezettudatos táplálkozás iránt elkötelezett barátainkat és ismerőseinket. Korábbi igényfelmérő kérdőívünket 223 válaszadó töltötte ki. Ezúton is köszönjük nekik, hogy válaszaikkal segítették e munkát. Az eredmények az élelmünkkel szorosan összefüggő környezeti és egészségügyi gondokra világítanak rá. Íme az öt legfontosabb tanulság:

1. Az élelmiszer származási helye, az élelmiszer beszerzési forrása, valamint az, hogy ki termelte az élelmiszert a válaszadók 90 % szerint döntő fontosságú. Ha úgy tetszik, mindent eldönt egy elkötelezett fogyasztó számára.

2. Válaszadóink 86% nem vega. A maradék a nyugati országokban átlagosnak számító 5%-os átlag majd háromszorosa, vagyis elmondhatjuk, hogy ezzel a kérdőívvel eléggé jól megtaláltuk a vegákat. Volt, akiben csalódást keltettünk: „ha nem vagyok valamilyen vega, akkor már nem is vagyok érdekes?” – szegezte nekünk a kérdést egyik válaszadónk.

3. A vegetariánus étkezés legfőbb motívumaként a válaszadók fele egészségügyi, harmada környezeti, minden tizedik pedig állatjóléti szempontot jelölt meg. Az egyéb okok között a legmarkánsabb aggodalom az, hogy elvesztettük ellenőrzésünket az élelmünk eredete felett. Sokan vannak ugyanakkor, akik szerint a vegetarianizmus a spirituális fejlődésnek az egyik állomása.

4. Amikor azt firtattuk, vajon a preferált étrend szerinti teljes értékű táplálkozás kialakításához a megfelelő választék elérhető-e számára, a válaszadók háromötöde gondolja úgy, hogy rendelkezik minden feltétellel. A hiányérzetet a megfelelő áron elérhető alapanyag kelti. E tekintetben jogosan sok a panasz: „Nem mindig tudom megfizetni, amit a legszívesebben megennék”, „Irreálisak a biotermék-árak”.

5. A válaszadók háromnegyede szívesen csatlakozna egy olyan kezdeményezéshez, amely egészséges, helyi élelmiszerrendszer kialakítására vállalkozik.

Mindez kijelöli, hogy miről fog szólni a honlap:
egészséges, környezetkímélő, regionális, bio, vegetáriánus és vegán alapanyagok, beszerzési források, termelők, fogalmak, jelölések
elkészítés és tárolás, receptek, ötletek, előadások, tanulmányok
főzőtanfolyamok, receptversenyek, főzőversenyek, fesztiválok, betakarítási ünnep, hétköznapi és ínyenc menük, vacsorák

Ehhez várjuk a résztvevőktől a felajánlásokat, a csatlakozást!

A kérdőívre érkezett válaszok ugyanakkor meglapozzák egy helyi élelmiszer stratégia kialakításának alapelveit is.

Szerte a világon a helyi közösségek a konvencionális, iparszerű élelmiszertermelés valamint az újabb globális éghajlatváltozás, a gazdasági válság és az élelmiszer árak növekedése miatt helyi élelmiszerek rendszerbe szervezése felé fordulnak. A stratégiák legfőbb elve a lokalizáció, visszatérés a helyi erőforrásokhoz, a regionális szinten újragondolt és szervezett élelmiszertermeléshez. Mindinkább új alapokra helyezik az élelmiszer-előállítók, termelők, árusítók és fogyasztók közötti viszonyokat. Ennek a programsorozatnak a célja is az élelemhez való viszonyunk újragondolása és újjászervezése.

Az igényfelmérő kérdőívre érkezett válaszok alapján kirajzolódó vízió három alapelve:

A Gödöllő környéki lakosság hosszú távon
hozzájuthasson és megengedhesse magának, hogy értékes, helyben termelt élelmiszert fogyaszt
az élelem kiválasztásakor a gazdaságin túl egészségügyi, környezeti, állatjóléti és közösségszervezési szempontokat részesítsen előnyben
tudatosítsa, honnan származik az élelem, amit elfogyaszt, és választásával helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat jutasson előnyhöz.

Mindezek után a feladatlebontás:

1. Célcsoport bővítés, lakossági bevonás: A helyi grassroot szervezetek, létező kezdeményezések munkájára építve olyan alkalmakat szerveznénk, ahol a fenti célokat megjelenítő sokféle ember találkozik. Együttműködéseket keresve, a helyi élelmiszerrel foglalkozó kezdeményezéseket, vállalkozókat össze tudjuk kötni, hogy a jó ötleteket, gyakorlatokat meg lehessen osztani egymással. A közös akciók, rendezvények között tervezünk szezonális ünnepeket, helyi élelmiszer bajnokságot, alapvető képességfejlesztést a kiskertben és a konyhában.

2. Fenntartható élelmiszerlánc: Az élelmiszerlánc lerövidítése érdekében fejleszteni szeretnénk a helyi piacokat, segítenénk a termelői-fogyasztói közösségek (pl. CSA) létrehozását. Át szeretnénk világítani a gödöllői közintézményeink beszerzéseit, a közétkeztetés megszervezését. Volna néhány ötletünk, hogyan emelhető az ételkultúra iskoláinkban és óvodáinkban.

3. Kommunikációs platform: a helyi és fenntartható élelmiszer előállítók elérhetőségét, láthatóságát fogjuk növelni. Folyamatosan emlékeztetnünk kell magunkat, hogy miért fontos a helyi élelmiszer: hogy a helyben megtermelt élelmet válasszunk mi is, és hogy biztosra menjünk, hogy az honnan is szerezhető be. Célunk továbbá új kapcsolatok létrehozása termelők, fogyasztók, kereskedők között a kölcsönös előnyök mentén. A tudásmegosztás szintjén a mentális és fizikai egészség, egészséges táplálkozás, fenntartható helyi élelmiszer rendszerek tűnnek a legfontosabbnak. Mindezek alapján érdemes a döntéshozók támogatását megszerezni egy fenntarthatóbb élelmiszer rendszer akadályainak lebontására.


Mindehhez várjuk a felajánlásokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése