A DiningGuide a fenntartható élelmiszerrendszerek Magyarországi kezdeményezéseiről készített összefoglalót, melyről a G7 tagjainak véleményét, tapasztalatait is megkérdezték.
„...........úgy tűnik, egyre több embert érdekel az, honnan és milyen körülmények
közül származik a vacsora. Ezt a trendet erősíti meg dr. Varga Adrienne,
a Szent István Egyetem Agrár-környezetgazdálkodási tanszékének
adjunktusa, a Gödöllői Élelmiszertanács (G7) tagja is. Változóban van itthon a külföldi termékek mítosza, egyre inkább hajlandóak az emberek jó minőségű magyar termékeket keresni és a jobb minőségért kicsit többet fizetni.” Az érdeklődést napi rutinná formálni már sokkal nehezebb, időt és energiát szánni olyan egyszerű dolgokra mint a vasárnapi ebédhez való hús megvásárlása már komolyabb elszántságot igényel. A G7 vezetősége ugyanakkor úgy látja, egyre több a helyi piac, egyre könnyebben elérhető lehetőségek nyílnak arra, hogy a vásárlók közvetlen, bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki a termelőkkel. Egyelőre nem beszélhetünk országos szintű hálózatról, „ebben az önkormányzatok szerepvállalása elengedhetetlen: a helyi termelői piacokhoz kapcsolódó kezdeményezések támogatása, létesítésük és üzemeltetésük keretfeltételeinek megteremtése rajtuk keresztül lehetséges” – mondja dr. Varga Adrienne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése