Lehet-e fenntartható a közétkeztetés?

Ann Cooper, a „menzák felforgató királynője" az iskolai étkeztetés közelgő forradalmáról beszél: a gyerekek hamarosan helyi, fenntartható, évszaknak megfelelő, sőt tanulságos ételt fognak enni.





Jamie Oliver megosztja történetét huntingtoni elhízás-ellenes projektjéről, és elmondja miért fontos támadást indítanunk az ételekkel kapcsolatos tudatlanság ellen.




2009-ben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet országos felmérést végzett az óvodai közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi környezetéről. A részletes eredmények itt olvashatókA felmérés alapján a tanulság a következő:
  • Az óvodai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg a követelményeknek. Az ételek sótartalma rendkívül nagy, gyakori az ételízesítő és a só együttes használata. Ezt fokozzák még a kényelmi termékek: leveskocka, levespor, gulyáskrém.
  • A tejtermékek mennyisége elégtelen, e helyett az elhízás és fogszuvasodás kockázatát növelő, magasabb energia- és cukortartalmú cukrozott tej, kakaó, karamellás tej, tejeskávé(!) kerül az asztalra. A folyadékpótlás az óvodák egyharmadában nem az egészséges táplálkozásnak megfelelő italokkal történik: cukros tea, szörpfélék. Konzervek, cukrászati és péksütemények, száraztészta minden másnap.
  • Napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tudja biztosítani, csakúgy, mint a diétás étkeztetést, amire nagy számban lenne igény orvosi javallatra. A húsfelhasználás 60%-kal több, a tejtermék 25%-kal kevesebb, a száraztészta 2,5-szerese volt a vonatkozó korcsoportos ajánlásnak.


Ezen kell változtatni.

1 megjegyzés:

  1. Egyszer nekiálltam kiszámolni, mire elég az a közel 6-8 ezer Ft, amit befizettem havonta az étkezésre. Ha nem vesszük azt hozzá, hogy elméletileg ehhez a költségvetés is ad, AKKOR IS elég egy óvodás egészséges étkezéséhez - persze reggelizni otthon kell! Azaz a délelőtti és a délutáni étkezés csak kiegészítő...

    Csak nem a drága "kényelmi termékeket" kell megvenni... Nem a kész pogácsát a pékségből...
    Esetleg élni kellene a nagybani és termelői beszerzés lehetőségével.. És hogy az utolsó dekáig óvodások kapják meg...

    VálaszTörlés