Gödöllői Helyi Élelmiszer Fesztivál


GÖDÖLLŐI HELYI ÉLELMISZER FESZTIVÁL
2013. május 11-én, 09-18 óráig

Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala, a Művészetek Háza és a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7) közös szervezésében, 2013. május 11-én szombaton, Gödöllő főterén kerül megrendezésre  a Gödöllői Helyi Élelmiszer Fesztivál! 

A fesztivál színes kulturális programokkal, helyi termelői piaccal, helyi éttermek által kínált íncsiklandozó és egészséges ételekkel várja az érdeklődőket! A fesztivál ideje alatt szakmai programok is zajlanak; délelőtt nemzetközi konferencia keretében az egészséges táplálkozásról, Gödöllő város és testvérvárosai képviselőinek valamint a G7 szakembereinek előadásaival, délután pedig, zártkörű kerekasztal beszélgetést folytatnak a szakemberek a város élelmiszer stratégiájának kialakításáról.  

A kerekasztal beszélgetés célja, hogy készítsünk egy közös, a Gödöllői élelmiszerrendszer valamennyi résztvevője, érintettje és a stratégiaépítés szempontjából releváns szereplője által nagy vonalakban elfogadható stratégiavázlatot, ami a minimum elvárásunkat tartalmazza a fenntartható élelmiszer rendszer felé való átmenet irányába. A kerekasztal beszélgetés résztvevőivel azt szeretnénk mérlegelni, hogy Gödöllőn milyen célok mentén tartják támogathatónak a fenntartható élelmiszer rendszer felé való átmenetet; milyen konkrét beavatkozásokat, milyen megoldások közpolitikai gyakorlatban való alkalmazását látnák megvalósíthatónak.
Mi is az a G7?
A Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7) civil szervezetek és vállalkozások képviselői, valamint magánszemélyek által létrehozott együttműködés, amely 2010 óta a Gödöllő környéki helyi élelmiszerek fogyasztásának ösztönzésével, egy helyi élelmiszer rendszer kialakításával foglalkozik.  A G7 tevékenysége az egyetem tudásbázisát, helyi élelmiszervállalkozásokat, valamint gödöllői civilek (tudatos fogyasztók és állampolgárok) kezdeményezéseit foglalja keretbe. A G7 ismeretterjesztő tevékenysége a helyi termékek fogyasztásának sokrétű előnyeire hívja fel a figyelmet, vagyis elsősorban arra, hogy a fenntartható termelés és fogyasztás gyakorlata miként járulhat hozzá a helyi lakosság életminőségének javításához, a helyi termelői kör megerősödéséhez. Ezt a tevékenységet és célkitűzést erősíti, támogatja a fesztivál és juttatja el a fogyasztók széles rétegéhez, valamint kapcsolatot teremt a helyi élelmiszerrendszer szereplői (termelők, élelmiszer előállítók, fogyasztók) között.


Fesztivál programok:
Termelői piac: Zöldségek, gyümölcsök, füstölt és feldolgozott húsáruk, méz, bor, sör, tej- és tejtermékek, sajtok, palánták, csírák, fűszerek, gomba, gyümölcs- és zöldséglevek.
Gasztro-Feszt: Helyi étteremek, helyi alapanyagokból készítenek, ínycsiklandó egészséges fogásokat. -Erzsébet Étterem, Mensa Bistro, Solier Cafe
Kulturális programok:  Chopin Zeneiskola fúvós, vonós, gitár és furulya koncertje, Gödöllő Néptáncegyüttes bemutatói, Waldorf iskola Gingalo és néptáncegyüttes bemutatói, Dunaszerdahelyi Hagyományőrző csoport bemutatója, Jumpers táncegyüttes bemutatója, Rockin Board TE akrobatikus rock ’n roll bemutatója, Dixix Rythm jazz együttes koncertje.
Részletes programterv rövidesen a blogjainkon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése