Sütőtök

Megvoltak az első éjszakai fagyok, tehát elérte a sütőtök a legízletesebb formáját, hiszen ha megcsípi a dér, akkor a legédesebb, legízletesebb. Én a magam részéről már alig vártam, hogy eljöjjön a sütőtök ideje, mert rendkívül széles körben felhasználható az étteremben, és a cukrászdában is. Élvezeti értékén túl a tápanyagtartalma is fontos alapanyaggá teszi!

A Sütőtök:

A Közép-Amerikából származó sütőtököt, mintegy hétezer éve fogyassza az emberiség. Eleinte csak a magját kedvelték, mert a húsa keserű volt, azonban a későbbi nemesítések következtében az édes húsú változata egész Amerikában elterjedt, majd innen került Európába. Jelenleg az egész világon termesztik. Az amerikai indiánok együtt termesztettek három, egymást mind a szántóföldön, mind az étrendben remekül kiegészítő növényt, innen ered az elnevezés is; a három nővér. Először elvetették a kukoricát, majd a futóbabot és a tököt. A kukoricára felfutó babot nem kell karózni, nitrogént köt meg a talajban, amelyet a másik két növény hasznosít. A tök árnyékolja a talajt, megtartja benne a vizet és védi a kukorica sekély gyökérzetét.

A sütőtök kedvező árfekvésű, és magas tápértékű zöldség, remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában annyira fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek megelőzéséhez (pl. vastagbélrák).

Sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalcium, foszfor és magnéziumban. A benne található karotinok, a C vitamin, valamint a magjában található E vitamin antioxidánsként védelmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökök megkötésénél, így csökkentik a daganatos betegségek kialakulásában.

Nemcsak a sütőtöknek, hanem a tökmagnak is rengeteg jótékony hatása van. Magas zsír- és élelmiszerrost, E vitamin tartalmának köszönhetően, hashajtóként és béltisztítóként is használják. Vértisztító hatással rendelkezik, ezért hasznos a köszvény ellen, és fokozza az A vitamin felszívódását is. A férfiak nagy örömére a tökmag kifejezett hasznos a prosztata bántalmak ellen.

A tök leve szintén jótékony hatású. Fontos szerepe van a meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat gyógyításában. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztmás rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk. Kálium tartalmának köszönhetően elősegíti a vér tisztítását.

A sütőtök a babák egyik nagy kedvence. Mivel könnyen emészthető, már a csecsemőkorban kiegészítő tápláléknak is adhatjuk.

Ha sütőtököt vásárolunk, ép héjú, legalább 2-3 cm hosszú szárral rendelkező, folt és sérülésmentes példányt válasszunk! Az ép héjú tök hűvös (10-15 oC), sötét, száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll.

Megsüthetjük önállóan, felszeletelve, egy kis mézzel bekenve vagy készíthetünk belőle krémlevest, pürét, ragut, de süteményeket is gazdagíthatunk, ízesíthetünk vele.

Sütőtökös receptek:
Sütőtök krémleves
Sütőtökös muffin


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése