Meggy.....

 A meggy őshazája észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt fellelhető. Erről tanúskodik többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származtatható.
Apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit.

A meggyet mindig szárával együtt vegyük. Akkor jó, ha a szemek mélyvörösek és nem túl puhák. Akárcsak a cseresznye a meggy is hamar tönkremegy szedés után. Ha megbarnult már ne fogyasszuk! A meggy, magas víztartalma miatt még hűtőszekrényben is mindössze 2-3 napig marad friss, így amilyen gyorsan csak tudjuk, fogyasszuk el. Ha mégis tovább szeretnénk tárolni, akkor tegyük el befőttként. A meggy finom magában,nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti piskótában, süteményben, vagy befőttben. Szörpöt, lekvárt, dzsemet, illetve különböző süteményeket is könnyen készíthetünk belőle. Meggyes rétes receptje!

Az A és B vitamin minden fajtája megtalálható benne, ezen kívül C vitamin és szelén tartalma is említésre méltó. Vírusölő  hatású. Serkenti a máj- és veseműködést. Idősebb korban a megbomlóban levő hormonháztartás szabályozásában fejti ki jótékony hatását. Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
További meggyes receptek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése