A meggy őshazája észak-Indiától a
Balkánig terjed, és mindenütt fellelhető. Erről tanúskodik többek között
az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű
gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török
és a szláv nyelvekből származtatható.
Apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit.
Apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed. Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit.
A
meggyet mindig szárával együtt vegyük. Akkor jó, ha a szemek
mélyvörösek és nem túl puhák. Akárcsak a cseresznye a meggy is hamar
tönkremegy szedés után. Ha megbarnult már ne fogyasszuk! A meggy, magas
víztartalma miatt még hűtőszekrényben is mindössze 2-3 napig marad
friss, így amilyen gyorsan csak tudjuk, fogyasszuk el. Ha mégis tovább
szeretnénk tárolni, akkor tegyük el befőttként. A meggy finom
magában,nyersen is, de aki nem szereti savanyúságát, még megszeretheti
piskótában, süteményben, vagy befőttben. Szörpöt, lekvárt, dzsemet,
illetve különböző süteményeket is könnyen készíthetünk belőle. Meggyes rétes receptje!
Az
A és B vitamin minden fajtája megtalálható benne, ezen kívül C vitamin
és szelén tartalma is említésre méltó. Vírusölő hatású. Serkenti a máj-
és veseműködést. Idősebb korban a megbomlóban levő hormonháztartás
szabályozásában fejti ki jótékony hatását. Gazdag vitaminokban (A-, B1-,
B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium,
vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben
tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő
antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és
ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi
megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást. Vértisztító hatású. A
kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a
szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.
Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos
fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy
serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű
B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását,
felszívódását.
További meggyes receptek.
További meggyes receptek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése