Medvehagyma...

A tavasz első ajándéka és friss vitamin forrása, a medvehagyma.


A liliomfélék családjába tartozik. Április elejétől –május közepéig az erdőkben, szinte szőnyegszerűen borítja a talajt. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleiről, és a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhető. Hagymája hosszúkás, tojásdad alakú. Leveleit és hagymáját is felhasználhatjuk íze, vitamin tartalma miatt. Fiatal leveleit, a virágzás előtt szedjük, és frissen felhasználva élvezzük ízét és gyógyhatását, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon használhatjuk. A medvehagyma fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, mely baktérium és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható, de krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. Vastartalma magas. Csökkenti a koleszterin szintet, szív és keringés javító, vérnyomás csökkentő, mert lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően az immunrendszert erősíti. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Ismert a hagyma vércukorszintet és inzulintermelődést befolyásoló hatását is. Méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt.
A népi gyógyításban is használták, a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurutos köpet csökkentésére. Ismerték bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonságát, ezért emésztési panaszok kezelésére is használták, valamint külsőleg, (borogatásként, lemosásként) egyes gombás fertőzések kezelésében a bőrön.Figyelmeztetés:
Enyhe vérlemezke összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együtt szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat.
A medvehagyma levelét könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével, amelynek csak a levele hasonlít, ám nincs fokhagyma szaga. Legyünk figyelmesek a szedésnél!

 Receptek itt: http://solier-gourmet.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése