Arató ünnep - Babatpusztán

Arató ünnep a hétvégi hőségriadóban
Hova jutottunk el egy év alatt? Még hátravan a közös kiértékelés, csak az első benyomásokat tudjuk összesíteni a 2011. július 10-i arató ünnepélyről.A családi aratási ünnep az év eddigi legmelegebb napján két egymástól tíz perces sétára lévő helyszínen valósult meg Babatvölgyben.A biokertészetben egy kézikaszás aratási bemutató során rozs betakarítása zajlott 10 órától, majd a Tiszakeszi Nyugdíjas Klub tagjainak segítségével hamarosan a kenyér és a pogácsa is kisült.
A helyszínen Gyulai Ferenc mesélt a búza történetéről. Minden páratlan órában (11:00, 13.00, 15:00) volt lehetőség, hogy a látogatók megtekintsék a biokertészetet Matthew Hayes tanüzemvezető kalauzolásában. A Nyitott Kert biokertészet terményeit kedvezményes áron kínálta a látogatóknak.
 

A 11:00-re a Lovardához tervezett megnyitón előbb Gémesi György, Gödöllő polgármestere, majd Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szólt a közönséghez.
Mindketten méltatták a helyi élelmiszer előállítókat összeszervező csapat munkáját és a helyi élelmiszer várospolitikai és nemzetgazdasági előnyeit.A dél körül kezdődő három Science Café beszélgetés méltányos, bár a nap melege miatt egyre kisebb érdeklődés mellett zajlott. Varga Adrienne vezetésével a szezonális termesztés és alapanyag minőség, Kisa Judit előadásában a teljes értékű táplálkozás, Holzmann Brigitta előadásában pedig a gyerekek megfelelő étkezése volt a vezérmotívum, de bárki kérdezhetett és terelhette a beszélgetés fonalát a számára érdekes kérdések felé.
A résztvevők szerint a piacon frissen beszerzett szezonális alapanyagokból ebédet készítő Solier Café vega és húsos menüje jól illett a G7 szellemiségéhez.
Külön sátorban egész nap zöld háztartásvezetési tanácsadást is nyújtott a GreenDependent Egyesület.
A kora délutáni tombolahúzás a tavalyinál is nagyobb érdeklődést váltott ki: 140 jegyet adtunk ki a tombolára és több tucat értékes helyitermék ajándékcsomagot sorsoltunk ki.
Ezután a Nexus trió játszott, a naptól egyre tikkadtabb közönségnek, ugyanakkor fantasztikus chillout hangulatot teremtve.
A rendezvényre érkező árusok értékelték, hogy nagyon is értő közönséggel találkozhattak: a fesztivál idején kialakított termelői piacon folyamatos kedvezményes helyi termék- és bioélelmiszer árusítás zajlott.
A kreatív gyermekprogramokat és a környék ismert civil szervezeteinek (Szederfa Otthon és Regina Alapítvány) bemutatkozását egész nap biztosítottuk. A Zöld Klub kérdezz-felelek Ökomata játékát is sokan kipróbálták.  Az 1000 forintos felnőtt belépő tehát igen sokféle programon való részvételt biztosított; igaz, a rettenetesen meleg időjárás kétségtelenül korlátozta a lehetőségeket.
Többen megfogalmazták reményüket, hogy jövőre több résztvevő lesz és a rendezvény jelentősebb támogatással regionális eseménnyé növi ki magát.  Ezúton is köszönjük minden szervezőnek, önkéntesnek, segítőnek az előkészítésben és a lebonyolításban végzett önzetlen segítséget és a rengeteg munkát!

Összességében úgy látjuk, a G7 céljainak eléréséhez egyel közelebb került: a G7 tagjai újabb energiát és inspirációt meríthettek a kezdeményezés továbbfolytatásához. - Balázs Bálint -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése