A tudatos szakács könyve

A kerttől a konyháig: A tudatos szakács könyve
megjelent

Megjelent a Védegylet első szakácskönyve "A KERTTŐL A KONYHÁIG: A TUDATOSSZAKÁCS KÖNYVE" címmel.
Beszerezhető: Védegylet (Bp., XI. k., Bartók út 19., megrendelés: iroda@vedegylet.hu)
Letölthető: http://vedegylet.hu/doc/szakacskonyv_2-47.pdf


ISMERTETŐ:

Főzési rutinunk alaposan átalakult az elmúlt néhány évtizedben. Autóba be, a legközelebbi hiperszupermarketnél ki, bevásárlókocsi telepakol, és már főzünk is - már ha egyáltalán főzünk, és nem eleve kész, vagy félkész árut vásárolunk.

Pedig lehet másként is. Ezt mutatja be
*A KERTTŐL A KONYHÁIG : A TUDATOS SZAKÁCS KÖNYVE*

Zöldleveles árpagyöngyleves, Joghurtos mángold, Pitypangfőzelék, Nagydobosi sütőtöklekvár, Élő zöldségleves mandulahabarással, Nádcukros almatorta - csak néhány a közel 30 recept közül.
Tájfajták, elfeledett őshonos zöldségfajták, vadon termő növények, fair trade alapanyagok : ezekből válogat a Tudatos szakács könyve, melynek receptjeit régi gyümölcsfajták megmentői, termelői piacok rajongói, közösségi kertészkedők, fair trade szakemberek, vásárlói
közösségek tagjai és még sokan mások gyűjtötték és írták.
Szakácskönyvünk nem életvezetési tanácsok gyűjteménye. És főleg nem a "helyes utat" akarjuk megmutatni. Szeretünk enni, de nem ekörül forog az életünk, és szeretünk főzni is, de XXI. századi városi emberként erre nem mindig van időnk. Recept- és tippgyűjteményünkkel célunk az, hogy megmutassuk: kicsi figyelemmel, régi és új módszerek segítségével ehetünk izgalmasan és egészségesen, és ez még nem is feltétlenül kerül egy vagyonba.

Arató ünnep - Babatpusztán

Arató ünnep a hétvégi hőségriadóban
Hova jutottunk el egy év alatt? Még hátravan a közös kiértékelés, csak az első benyomásokat tudjuk összesíteni a 2011. július 10-i arató ünnepélyről.



A családi aratási ünnep az év eddigi legmelegebb napján két egymástól tíz perces sétára lévő helyszínen valósult meg Babatvölgyben.



A biokertészetben egy kézikaszás aratási bemutató során rozs betakarítása zajlott 10 órától, majd a Tiszakeszi Nyugdíjas Klub tagjainak segítségével hamarosan a kenyér és a pogácsa is kisült.
A helyszínen Gyulai Ferenc mesélt a búza történetéről. Minden páratlan órában (11:00, 13.00, 15:00) volt lehetőség, hogy a látogatók megtekintsék a biokertészetet Matthew Hayes tanüzemvezető kalauzolásában. A Nyitott Kert biokertészet terményeit kedvezményes áron kínálta a látogatóknak.
 

A 11:00-re a Lovardához tervezett megnyitón előbb Gémesi György, Gödöllő polgármestere, majd Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szólt a közönséghez.
Mindketten méltatták a helyi élelmiszer előállítókat összeszervező csapat munkáját és a helyi élelmiszer várospolitikai és nemzetgazdasági előnyeit.



A dél körül kezdődő három Science Café beszélgetés méltányos, bár a nap melege miatt egyre kisebb érdeklődés mellett zajlott. Varga Adrienne vezetésével a szezonális termesztés és alapanyag minőség, Kisa Judit előadásában a teljes értékű táplálkozás, Holzmann Brigitta előadásában pedig a gyerekek megfelelő étkezése volt a vezérmotívum, de bárki kérdezhetett és terelhette a beszélgetés fonalát a számára érdekes kérdések felé.




A résztvevők szerint a piacon frissen beszerzett szezonális alapanyagokból ebédet készítő Solier Café vega és húsos menüje jól illett a G7 szellemiségéhez.




Külön sátorban egész nap zöld háztartásvezetési tanácsadást is nyújtott a GreenDependent Egyesület.
A kora délutáni tombolahúzás a tavalyinál is nagyobb érdeklődést váltott ki: 140 jegyet adtunk ki a tombolára és több tucat értékes helyitermék ajándékcsomagot sorsoltunk ki.
Ezután a Nexus trió játszott, a naptól egyre tikkadtabb közönségnek, ugyanakkor fantasztikus chillout hangulatot teremtve.
A rendezvényre érkező árusok értékelték, hogy nagyon is értő közönséggel találkozhattak: a fesztivál idején kialakított termelői piacon folyamatos kedvezményes helyi termék- és bioélelmiszer árusítás zajlott.
A kreatív gyermekprogramokat és a környék ismert civil szervezeteinek (Szederfa Otthon és Regina Alapítvány) bemutatkozását egész nap biztosítottuk. A Zöld Klub kérdezz-felelek Ökomata játékát is sokan kipróbálták.  



Az 1000 forintos felnőtt belépő tehát igen sokféle programon való részvételt biztosított; igaz, a rettenetesen meleg időjárás kétségtelenül korlátozta a lehetőségeket.
Többen megfogalmazták reményüket, hogy jövőre több résztvevő lesz és a rendezvény jelentősebb támogatással regionális eseménnyé növi ki magát.  Ezúton is köszönjük minden szervezőnek, önkéntesnek, segítőnek az előkészítésben és a lebonyolításban végzett önzetlen segítséget és a rengeteg munkát!

Összességében úgy látjuk, a G7 céljainak eléréséhez egyel közelebb került: a G7 tagjai újabb energiát és inspirációt meríthettek a kezdeményezés továbbfolytatásához. - Balázs Bálint -

BABATVÖLGYI ARATÁSI ÜNNEP - Családi vasárnap

 BABATVÖLGYI ARATÁSI ÜNNEP
Családi vasárnap

 2011. július 10. vasárnap 10:00 – 16:00
2011. július 10-én Vasárnap, Aratóünnepet tartunk Babatpusztán, ahol biotermelőket, helyi termelőket, kereskedőket és fogyasztókat várunk.
A fesztivál szervezője a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7), amely egész napos családi programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény egyik fő attrakciója az aratási bemutató lesz, amely során a biokert fél hektáros búzatábláját hagyományos kaszás technológiával több részletben learatják.  A fesztivál fővédnöke Dr Gémesi György, Gödöllő Város Polgármestere. 
A fesztiválon bemutatkozik az egy éve alakult Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács. A G7 tagjai termelők, kereskedők, fogyasztókat képviselő civil szervezetek, egyetemi kutatók és vendéglátósok. A hálózatépítő kezdeményezés az élelmiszerlánc minden pontján a helyi, egészséges élelmiszerek termelésének, feldolgozásának, kereskedelmének serkentését, az egészséges életmód megismertetését tűzte ki célul Gödöllő térségében.
Programok:

11:00  Kertlátogatás (ismétlés 13.00; 15:00)
              -Matthew Hayes Biokertészeti tanüzemvezető (helyszín: Kertészet)
11:00  Megnyitó (helyszín: Lovarda)
             -Dr. Gémesi György Gödöllő Város Polgármestere
             -Dr. Ángyán József Államtitkár - Vidékfejlesztési Minisztérium
             -Balázs Bálint G7
11:30  Dagasztás, kenyérsütés – Tiszakeszi Nyugdíjas Klub (helyszín: Kertészet)
11:30  Science Café: Beszélgetések  (helyszín: Lovarda)
            Szezonális termesztés és alapanyag minőség
             -Dr. Varga Adrienne egyetemi adjunktus (SZIE KTI)
           Teljes értékű táplálkozás a mindennapokban
             -Kisa Judit dietetikus (SOTE)
           Mit egyen a gyerek? - Holzmann Brigitta dietetikus
           Zöld háztartásvezetési tanácsadás – GreenDependent Egyesület
12:00  Bio ebéd – vegan és hagyományos ebéd a kertészet terményeiből a
           Solier Cafe séfjétől (helyszín: Lovarda)
14:00  Tombolahúzás (helyszín: Lovarda)
14:30  Science Café: Beszélgetések a délelőtti témákban
           -közben Jazz Café a Nexus trióval (helyszín: Lovarda)
          Táncház, kulturális programok
Folyamatos programok:
A rendezvény ideje alatt kedvezményes helyi termék- és bioélelmiszer vásár, termelői piac, kenyérsütés, filmvetítés (A jövő farmja)
Gyermekprogramok egész nap: (helyszín: Kertészet és Lovarda)
•    Termés-és szalmaképek készítése, kreatív rajzverseny
•    Kézműves foglalkozások, kenyérkészítés
•    Ismerkedés a hagyományos kertészeti, földművelő gépekkel
•    Állatsimogató, lovaglási lehetőség

Kedvezményes belépőre, előre lehet regisztrálni az alábbi linken!



A belépő ára magában foglalja valamennyi programon való részvételt, és az ingyenes kisbusz járatot.
Előzetes regisztráció esetén a belépő felnőtteknek: 1.000,-Ft/fő, gyermekeknek ingyenes!

Helyszíni belépő vásárlás esetén: felnőtteknek: 1.000,-Ft/ fő, gyermekeknek: 500,- Ft/ fő
A helyszínre és vissza ingyenes kisbusz járatot biztosítunk!
Indulás Gödöllő vasútállomásról folyamatosan, igény szerint.
A helyszín megközelíthető a  3-as főút felől, a 34 km után a térkép szerint!
A helyszínen kedvezményes áru bioebédet biztosítunk! Az ebéd árát a belépő nem tartalmazza!

Google maps
Érkezési cím: 47.619431,19.381156 

Főszervező: G7, Támogatók: Vidékfejlesztési Minisztérium, GAK
Közhasznú Nonprofit Kft; SZIE GTK Babatvölgyi Területfejlesztési- és Szaktanácsadási Tanüzem., SZIE KTI Babatvölgyi Biokertészet Tanüzem, SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, ESSRG Környezeti Társadalomkutatók, GATE Zöld Klub Egyesület, GreenDependent Egyesület, Nyitott Kert Alapítvány, Szederfa Otthon, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Solier Cafe, Művészetek Háza, Gödöllői Szolgálat, Gödöllő város Önkormányzata, VÜSZI Gödöllői Városüzemeltető és Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft, Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft, Tiszakeszi Nyugdíjas Klub Hagyományőrző csoport, helyi civilszervezetek önkéntesei.

Helyi élelem bemutatkozás 3. - Gódor Biokertészet

A Gódor Bio Kertészet Bemutatása

Gódor Antal, a Biokertészet vezetője vagyok. Mezőgazdász múlttal rendelkező családban nőttem fel. 1990-ben köteleztem el magam a biotermelés mellett, mivel felismertem a sok vegyszer használata nagymértékben károsítja környezetünket és saját szervezetünket. A gyerekeimre gondolva átláttam, hogy változtatni kell a mezőgazdasági technológián.
Egy fél éves hollandiai tanulmányút során mélyebb betekintést nyertem a biotermelés rejtelmeibe, a talajművelés, a megfelelő gépesítés és a vetésforgó területén. Rájöttem, hogy nagyszüleim gazdálkodási módszerét átültetve a jelenlegi folyamatokba, eredményesebb lehet vállalkozásom.
Hazatérve 10 Ha-on indítottam el a biogazdálkodást egy- két zöldségfélével (sárgarépa, burgonya, vöröshagyma). Az évek során 30 Ha-ra fejlesztettem fel a bioterületemet, mivel igény jelentkezett többféle zöldségre. A Hipp Kft. és a Biohungarikum Kft. partnereként a piaci lehetőségek is bővültek.
Folyamatosan történt a gépiesítés, különféle munkagépek, öntözőberendezés alkalmazása, valamint megfelelő tároló helység elengedhetetlenül szükséges egy európai színvonalú gazdaság működéséhez.
Egy 470 m2-es zölség-tároló építése és egy hűtőház beindítása lehetővé tette a betakarított termékek hosszú ideig való friss tárolását.
Budapest közelsége többféle értékesítési lehetőséget kínál:
ÖKO-Piac a MOM Parkban
Bioritmus a Cédrusban és a Mamut II-ben
Futárszolgálat
A Biokontroll Hungária Kht ellenőrző szervezet felügyelete alá tartozik Biokertészetem. Termékeink szigorú minőségi ellenőrzés után kerülhetnek piacra!
Galgahéviz az M3-as autópálya felől a bagi kijáraton át megközelíthető, a Bag és Tura között fekvő település.
A kertészet termékei:
Burgonya,póré, tök, petrezselyem, kukorica, dinnye,   paradicsom, pritamin és fűszerpaprika, tarkabab, brokkoli, karalábé, lilahagyma, Kelkáposzta, Tv paprika, petrezselyemgyökér, pasztinák, fejeskáposzta, vöröshagyma, cékla....

Arató ünnep - Babatpusztán

2011. július 10-én Vasárnap, Aratóünnepet tartunk Babatpusztán, ahol biotermelőket, helyi termelőket, kereskedőket és fogyasztókat várunk.

A fesztivál szervezője a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács (G7), amely egész napos családi programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvény egyik fő attrakciója az aratási bemutató lesz, amely során a biokert fél hektáros búzatábláját hagyományos kaszás, és régi gépes technológiákkal több részletben learatják.  A fesztivál fővédnöke Dr Gémesi György, Gödöllő Város Polgármestere.



Tervezett programok:
  • Kedvezményes bio- és helyiélelmiszer vásár
  • Hagyományos őrlési és kenyérsütési bemutató
  • Földművelési bemutató lovakkal 
  • Aratás és kertbemutató
  • Táncház, koncertek
  • Science Café: előadások és műhelybeszélgetések a helyi élelmiszerrendszerek, a bio és helyi gazdálkodás, a táplálkozáskultúra, a helyi gazdaság témakörében 
  • Táplálkozási tanácsadás
  • Hungarikum baromfitermékek, régi magyar baromfifajták bemutatója
  • Helyi élelmiszer termékbemutatók, kóstolás
  • Bio és helyi termék tombola
  • Gyerekprogramok, kézműves játékok 
  • Állatsimogató


A fesztiválon bemutatkozik az egy éve alakult Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács. A G7 tagjai termelők, kereskedők, fogyasztókat képviselő civil szervezetek, egyetemi kutatók és vendéglátósok. A hálózatépítő kezdeményezés az élelmiszerlánc minden pontján a helyi, egészséges élelmiszerek termelésének, feldolgozásának, kereskedelmének serkentését, az egészséges életmód megismertetését tűzte ki célul Gödöllő térségében.

Bodza, bodzaszörp.

Népies neve: bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza.
A növény leírása: a bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozik, mindenfelé elterjedt, de főleg cserjések, lomberdők területén él. Cserje vagy néha fa.
A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar  jó szelleme, amely megóvta a családot a tûztõl és más bajoktól.Európa néhány országában a palacsintatésztába mártott és forró olajban kirántott bodzavirágzat a különleges csemegék közé tartozik. Ha a virágját borba áztatják, annak muskotályszerû ízt kölcsönöz. A bodza bogyójából bort és pálinkát is készítenek. A citromból készült limonádé ízesíthető 1-2 darab bodzavirágzattal vagy finom szörpöt is készíthetünk belőle.
Gyógyászatban felhasználható része a virágzata és a bogyója. Virágzatát május, június környékén, érett bogyóit az augusztus-szeptemberi időszakban gyűjtik.

A virágzat flavonoidokat (kvercetint, kempferolt), fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. A bogyó gyümölcssavat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz. A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat, mint a szambunigrint.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. 
A 19. században még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág (bodzafánk). Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolnak. Kisütés után bodzalekvárral vagy főzött, bodzavirágos krémmel töltik. A bodzafa könnyen megmunkálható, de manapság nem használják, és régen is csak bizonyos speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka, hogy az ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. Ezt a szivacsos részt eltávolítva (hagyományosan forró dróttal égették, piszkálták ki), egyszerű, üreges botot kapunk, ami számos tárgy (bodzasíp, furulya, bodzapuska) készítéséhez kiváló.


Fiaimmal meglátogattuk a közelünkbe lévő erdőt és  elvadult cseresznyést és igen tekintélyes mennyiségű bodza virágot gyűjtöttünk össze, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bodzaszörpöt készítsünk belőle. A begyűjtés helyszíne fontos, hogy forgalomtól és vegyszerezett területektől távol eső helyen legyen, mert a virágzat összegyűjti a káros anyagokat.
Bodza szörp:
Bodzavirág: 30-40 tányér
Víz: 6,-
Cukor: 4,-
Citrom: 10 db
Citromsav: 0,10
Menta levél: 10 db

A bodzavirág zöld száras részből minél többet eltávolítottunk, hogy kevesebb keserű anyag kerüljön a szörpbe.  Annyi vizet öntöttünk rá, hogy bőven ellepje (recept szerinti mennyiség) és nehezékként egy nagy lapos tányérral lenyomtuk a virágokat. Ezek után egy napot ázott a hűtőben elhelyezett vödrökbe. Ekkor kicsavartuk a citromokat és héjastól, levestől a vízbe öntöttük, illetve a mentaleveleket is beleraktuk, majd még egy napot hagytuk ázni. Leszűrtük, kinyomkodtuk és víz literenként 66,66 dkg cukrot és 1,66 dkg citromsavat kevertünk bele, majd 85°c-ig melegítettük és tiszta, fertőtlenített üvegekbe töltöttük. Fejjel (kupakkal) lefelé helyezve hagytuk kihűlni.
Bodza fagyit, bodzás desszertet, bodzás creme bruleé-t és természetesen bodza italt készítünk belőle (amíg tart). A bodzaszörp mintájára készítettünk akácszörpöt is, az is nagyon finom lett.
(sol)

Mérgezem a családom 4.0 - toxikus paradicsom

"Sziasztok! Amennyiben nem hallottátok, egy kis tájékoztató növényvédő szermaradék ügyben:
Spanyolországból behozott és a TESCO-ban áprilisban forgalmazott paradicsom vizsgálatát követően a hivatalos ellenőrző laboratórium a megengedett növényvédő szermaradék négyszeresét(!!!) mutatta ki. Ráadásul nem csak egy, hanem két szermaradék eü határérték feletti mennyiségét, a másik szermaradékból "csak" a háromszoros mennyiséget mérték. Tehát import paradicsom eü határérték feletti szermaradék koktéllal. Óvatosan bánni az importtal, különösen a spanyollal, innen származó termékeknél rendszerint magasabb szermaradékot mérnek. Bizonyára valamivel olcsóbban is árulták, hogy még többen vegyék, mind elfogyott és "landolt" az óvatlan fogyasztók gyomrában. 
Mi van akkor, ha valaki rendszeresen ilyen termékeket fogyaszt? Gondolom tele van a szervezete méreggel úgy, hogy nem is tudja! Ill. ha gyerek is eszik belőle, nála még nagyobb az a dózis, amit kap a szervezete a kisebb testtömeg miatt!!! Sajnos a forgalmazó magyar, nagyon szigorú büntetést fognak kiszabni rá. Másik tanulság, ne dőljünk be az olcsóbb terméknek, mert az egészségünket kockáztatjuk vele. Hosszabb távon nem éri meg.
Szép napot mindenkinek: Adrienne "
Dr Varga Adrienne egyetemi adjunktus - SZIE KTI