Arató ünnep - Babatpusztán

Arató ünnep a hétvégi hőségriadóban
Hova jutottunk el egy év alatt? Még hátravan a közös kiértékelés, csak az első benyomásokat tudjuk összesíteni a 2011. július 10-i arató ünnepélyről.



A családi aratási ünnep az év eddigi legmelegebb napján két egymástól tíz perces sétára lévő helyszínen valósult meg Babatvölgyben.



A biokertészetben egy kézikaszás aratási bemutató során rozs betakarítása zajlott 10 órától, majd a Tiszakeszi Nyugdíjas Klub tagjainak segítségével hamarosan a kenyér és a pogácsa is kisült.
A helyszínen Gyulai Ferenc mesélt a búza történetéről. Minden páratlan órában (11:00, 13.00, 15:00) volt lehetőség, hogy a látogatók megtekintsék a biokertészetet Matthew Hayes tanüzemvezető kalauzolásában. A Nyitott Kert biokertészet terményeit kedvezményes áron kínálta a látogatóknak.
 

A 11:00-re a Lovardához tervezett megnyitón előbb Gémesi György, Gödöllő polgármestere, majd Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szólt a közönséghez.
Mindketten méltatták a helyi élelmiszer előállítókat összeszervező csapat munkáját és a helyi élelmiszer várospolitikai és nemzetgazdasági előnyeit.



A dél körül kezdődő három Science Café beszélgetés méltányos, bár a nap melege miatt egyre kisebb érdeklődés mellett zajlott. Varga Adrienne vezetésével a szezonális termesztés és alapanyag minőség, Kisa Judit előadásában a teljes értékű táplálkozás, Holzmann Brigitta előadásában pedig a gyerekek megfelelő étkezése volt a vezérmotívum, de bárki kérdezhetett és terelhette a beszélgetés fonalát a számára érdekes kérdések felé.




A résztvevők szerint a piacon frissen beszerzett szezonális alapanyagokból ebédet készítő Solier Café vega és húsos menüje jól illett a G7 szellemiségéhez.




Külön sátorban egész nap zöld háztartásvezetési tanácsadást is nyújtott a GreenDependent Egyesület.
A kora délutáni tombolahúzás a tavalyinál is nagyobb érdeklődést váltott ki: 140 jegyet adtunk ki a tombolára és több tucat értékes helyitermék ajándékcsomagot sorsoltunk ki.
Ezután a Nexus trió játszott, a naptól egyre tikkadtabb közönségnek, ugyanakkor fantasztikus chillout hangulatot teremtve.
A rendezvényre érkező árusok értékelték, hogy nagyon is értő közönséggel találkozhattak: a fesztivál idején kialakított termelői piacon folyamatos kedvezményes helyi termék- és bioélelmiszer árusítás zajlott.
A kreatív gyermekprogramokat és a környék ismert civil szervezeteinek (Szederfa Otthon és Regina Alapítvány) bemutatkozását egész nap biztosítottuk. A Zöld Klub kérdezz-felelek Ökomata játékát is sokan kipróbálták.  



Az 1000 forintos felnőtt belépő tehát igen sokféle programon való részvételt biztosított; igaz, a rettenetesen meleg időjárás kétségtelenül korlátozta a lehetőségeket.
Többen megfogalmazták reményüket, hogy jövőre több résztvevő lesz és a rendezvény jelentősebb támogatással regionális eseménnyé növi ki magát.  Ezúton is köszönjük minden szervezőnek, önkéntesnek, segítőnek az előkészítésben és a lebonyolításban végzett önzetlen segítséget és a rengeteg munkát!

Összességében úgy látjuk, a G7 céljainak eléréséhez egyel közelebb került: a G7 tagjai újabb energiát és inspirációt meríthettek a kezdeményezés továbbfolytatásához. - Balázs Bálint -