Száz százalékos a betakarítás

Múlt vasárnap, a nyár eddigi legkegyetlenebb napján a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács megrendezte az aratóünnepi fesztivált Babatpusztán. A szakadó esőben is elfogyott 110 tombolajegy, s ez pontosan kijelöli eddigi teljesítményünket. Ebből kihoztuk a maximumot.

A fesztiválon készül képekért ide kattintson!

Babatvölgyi Arató ünnep - Családi Vasárnap




BABATVÖLGYI ARATÁSI ÜNNEP
Családi vasárnap


2010. július 25. vasárnap 10:00 – 16:00

A fesztivál fővédnöke Dr. Ángyán József,
a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.


Kenyérreceptek az aratás kezdőnapján

Július 2-án, Sarlós Boldogasszony napján kezdődött évszázadokon át az aratás. Kaszát, sarlót készítsd, mert Péter-Pál után már üres az udvar, teli a határ! - amint e népi mondás is jelezte az aratás eszközeit ideje előszedni. Az aratási és kenyérsütési munkálatok teljes folyamatát a Gödöllői Helyi Élelmiszer Tanács három hét múlva egy Aratóünnepi fesztiválon mutatja be Babatpusztán. Végigkísérjük a kenyér útját a földtől az asztalig.: lesz aratási, cséplési bemutató, őrlés, dagasztás és kenyérsütés. Amíg elkészülünk a végleges programmal, jöjjön néhány teljes értékű kenyér alaprecept - Kisa Judit jóvoltából.

A teljes értékű konyha

Jelenleg Magyarországon egy átlagos módon táplálkozó ember szervezete is az élettani szükségleténél bővebb energia, zsiradék, cukor, só és fehérje bevitellel kénytelen megküzdeni. E küzdelem ugyanakkor a kevesebb rost, létfontosságú enzim, vitamin és ásványi anyag bevitel mellett számos civilizációs betegség (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás) kialakulásának kockázatát hozza magával.

Mitől lesz minőségében és arányaiban kiegyensúlyzott, teljes értékű táplálkozásunk? Hogyan kerülhető el az élelmiszerek túlzott megmunkálása, a finomított élelmiszerek (fehér liszt, finomított cukor, étolaj), valamint adalékanyagok használata? Hogyan ehetjük magunkat egészségesre? – erről mesélt legutóbbi vegetáriánus borvacsoránk vendég előadója Kisa Judit, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának terápiás dietetikusa.